Buscar este blog

23 de junio de 2015

Rescatado el espeleólogo accidentado en la cueva de Cuberes

Com sortida d’espele de l’EGAN es programa fer la Cova de Cuberes (Conca de Dalt) el dissabte, dia 20-6-2015.


La idea és anar tranquil·lament i progressar per les diferents zones de la cavitat fins arribar al Pou Rodó, baixar-lo i, depenent del temps que quedes per poder sortir de dia de la cavitat, donar mitja volta o seguir admirant aquesta impressionant obra de la natura.

Eren 9 espeles de l’EGAN que volien gaudir-la, però el destí els ha jugat una mala passada. A la bifurcació entre el Pou Rodó i la Colada al company Jordi se la després part de la cornisa per la que anava del meandre (és conglomerat) i s’ha precipitat al buit caient uns 6/8 m fins arribar a l’esquerda final del meandre. Eren les 15:30 h del dissabte i portaven 5 h a la cova.

Accident greu i complicat, molt complicat.

Tres companys surten de la cavitat a demanar auxili i els altres 5 es queden a auxiliar-lo i fer-li companya.

Immobilització, mantes tèrmiques, corda a sota per aïllar-lo el més possible, punt de calor (espelmes) per a que no agafi fred i les màximes atencions (que són poquíssimes) que se li pot donar a una persona ferida, que no es pot moure, en un ambient saturat d’humitat i il·luminat amb la llums dels nostres leds.



Gràcies, gràcies i mil gràcies. 


Als bombers de la Generalitat i als seus cossos especials del GRAE i GEM per la seva bona organització i entrega sense límit per a poder rescatar al nostre company de la greu situació en que es trobava.

Als Mossos d’Esquadra i als seus cossos de Muntanya i Subsòl per la col·laboració, tota imprescindible, que van aportar els seus membres.

Als espeleòlegs voluntaris cridats per la Federació Catalana d’Espeleologia que amb la seva experiència i feina ben feta feien possible lo impossible per a que pogués progressar la llitera en col·laboració amb els altres companys.


A totes les persones que s’han entregat incondicionalment i han format part d’aquesta roda de rescat que ha funcionat perfecta dintre de la dificultat que això comporta.

A tots els socis i sòcies de l’EGAN i els seus simpatitzants que ho han donat tot per a que el nostre company Jordi pugues sortir d’aquella situació tant complicada. Socis i sòcies que estaven a tot arreu, dins i fora de la cavitat, portant la llitera o obrint camí, en intendència, en comunicació ... tot ha estat entrega i compromís.

A l’Àngela, la dona del Jordi, que ha estat un exemple de fortalesa per a tots els de l’EGAN que estaven ajudant a les tasques del rescat. 

El company Jordi va sortir de Cova Cuberes a les 18:30 h del diumenge.


Ara està a l’hospital, a la UCI, malferit, però estem segurs que, al ser un lluitador de mena, poc a poc, anirà sortint i curant-se de les ferides físiques i morals que aquest desgraciat accident l’han provocat.


Ànims Jordi i gràcies, gràcies, gràcies a tots i totes.

ESPELEO GRUP ANOIA, Grup Filial del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario